Ingatlanfelkészítési kisokos tudatos eladóknak

Minden lakásban benne van a csoda!

Minden lakásban benne van a csoda!

Home Staging

Párnatologatás amerikai módra vagy az ingatlaneladás forradalma

2019. május 02. - Biró Csilla

Ahogyan a korábbi bejegyzésemben már említettem, a blog az ingatlanok eladásra/kiadásra való felkészítésével, azaz a Home Staginggel foglalkozik. Ma bemutatom, mit is takar ez pontosan, honnan indult és hogyan változtathatja meg ez a szemlélet mindazt, amit eddig a lakáseladásról gondoltál.

Az ötlet maga - Barb Schwarz - amerikai ingatlanügynökhöz köthető. Ő találta ki az 1970-es évek elején, hogy az általa hirdetett lakásokat felkészíti az eladásra, mintegy „színpadra állítja” azokat, hogy jobban megfeleljenek a vevői elvárásoknak. Módszere azóta töretlen népszerűségnek örvend, ma már gyakorlatilag nem adnak el lakást Home Staging nélkül a tengerentúlon. Később Európa nyugati felét is meghódította az ingatlaneladásnak ezen úttörő szemlélete, Magyarországra azonban csak a 2010-es évek elején tört be.

Lényege, hogy egy olyan letisztult, az eladó személyes tárgyaitól mentes, funkcionálisan berendezett otthont hozzunk létre, ahol minden a leendő vevőt szolgálja. Megmutatjuk a lakás legjobb arcát, kihangsúlyozzuk előnyös tulajdonságait és a megfelelő marketingeszközök segítségével profi hirdetési anyagot állítunk össze. A home staging segítségével felkészített lakások jellemzően a meghirdetést követő néhány héten belül gazdára találnak, sok esetben az átlagos piaci árnál jóval magasabb értéken.

Ha körbenézünk a mai magyar ingatlanpiacon, láthatjuk, hogy a kínálat színvonala nagyon alacsony a vevői elvárásokhoz képest. A vásárlók fejében hiába van ott a tökéletes lakás képe, az ingatlanportálokon található hirdetések színvonala a legtöbb esetben messze elmarad ettől. Ezáltal egy felkészített lakás könnyen kitűnik a kínálatból, felkeltve ezzel a potenciális vevők érdeklődését. A vevők jellemzően nem azt szeretnék látni, mi hogyan éltünk ebben a lakásban, hanem hogy ők hogyan találhatnak itt új otthonra. Ezt segítik elő a home staging személytelenítő, általános ízlést megcélzó technikái, melyek a leendő vevőt helyezik a középpontba.

Ha tehát el akarjuk adni a lakásunkat, félre kell tenni egyéni ízlésünket és egy külső szemlélő szemével tekinteni az ingatlanunkra, így könnyebben megtaláljuk pozitív tulajdonságait és esetleges hibáit is. Ez persze nem mindig megy könnyen, hiszen otthonunkhoz érzelmileg kötődünk, így nehezebb róla objektív véleményt alkotnunk. Ilyenkor jön jól egy szakértő segítsége. Sok esetben csak egy kis lökés, egy új szemlélet és néhány egyszerű, de nagyszerű ötlet hiányzik az induláshoz.

A home staging többféle szinten értelmezhető, az anyagi ráfordítás mértékét - a lakásban rejlő lehetőségek figyelembevételével - a tulajdonos igényeit meghallgatva határozzuk meg. Rövid idő alatt, akár minimális ráfordítással is hatalmas változást érhetünk el. A befektetett munka és a ráfordított idő, pénz és energia pedig minden esetben megtérül.

Mivel a hazai ingatlanpiacon az eladók nagyon kis százaléka ismeri és használja a home stagingben rejlő lehetőségeket, az így felkészített lakások minden esetben kitűnnek a kínálatból, így nagyon sok érdeklődőt vonzanak. Nem is maradnak sokáig a piacon, hiszen a vevők részéről nagy az igény a minőségi, azonnal költözhető, ízlésesen berendezett és bemutatott lakások iránt, amiért sokszor a piaci átlagnál magasabb árat is hajlandók kifizetni.

Összefoglalva tehát a home staging szemléletet a tudatos tulajdonosoknak találták ki, akik felismerték, hogy lakásuk a legértékesebb vagyontárgyuk és csodavárás helyett aktívan szeretnének részt venni az ingatlan eladásának minden lépésében, beleértve annak felkészítését is. Időt, pénzt, energiát áldoznak arra, hogy lakásuk legszebb arcát mutathassa a leendő vevőknek, kitűnjön a piaci kínálatból, ezáltal könnyebben és gyorsabban találják meg azt az egy vevőt, aki hajlandó megfizetni álmai otthonát.

 lakas3.jpg

 

Mit gondoltok? Hallottatok már a Home Stagingről? Mi a véleményetek róla? Írjátok meg kommentben, ha pedig segítségre van szükségetek, lakásotok eladásához/kiadásához, keressetek bátran!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birocsillahomestaging.blog.hu/api/trackback/id/tr3014798806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása