Ingatlanfelkészítési kisokos tudatos eladóknak

Minden lakásban benne van a csoda!

Minden lakásban benne van a csoda!

5+1 jó tanács, ha piacra dobjuk lakásunkat

avagy ingatlaneladás a Home Staging tanácsadó szemével

2019. augusztus 31. - Biró Csilla

Klasszikus esetben egy Home Staging tanácsadó munkája a felkészítés után, az ingatlan korrekt piaci árának meghatározásával és a komplett hirdetési anyag átadásával véget ér. Ezután az ügyfél feltölti hirdetését a megfelelő portálokra, internetes felületekre, melyekről az elmúlt napokban több bejegyzést is készítettem Facebook oldalamra. Természetesen az eladók többségével az értékesítés során is kapcsolatba maradunk, tippekkel, ötletekkel segítjük a folyamatot egészen az adásvételi  szerződés aláírásáig. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, témákat járom körbe, amikkel az értékesítés során találkozhat a tulajdonos.

  1. Jogi kérdések tisztázása:

Bár ingatlaneladásnál bevált gyakorlat, hogy az adásvételi szerződés megkötéséhez az ügyvédet a vevő választja, eladóként érdemes a szerződést átolvastatni saját ügyvédünkkel is, nehogy az számunkra kedvezőtlen részleteket tartalmazzon. Lehetőség szerint olyan szakembert bizzunk meg vele, aki ingatlanjogra speciálódott vagy nagy tapasztalattal rendelkezik ingatlanjogi kérdésekben. Fontos részlet lehet például a fizetési határidőt vagy a kiköltözés dátumát konkretizálni, amitől eltérni csak kellően magas kötbér megfizetése mellett lehet. Így biztosítjuk, hogy időben hozzájuthassunk a vételárhoz, amit esetlegesen másik ingatlan vásárlására fordítunk vagy vásárlás esetén birtokba tudjuk venni új ingatlanunkat.

414722-pd6stt-57.jpg

  1. Ingatlanközvetítővel vagy nélküle:

Én személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy egy ízlésesen felkészített és korrektül beárazott (!!!) ingatlan  - egy bizonyos értékhatár alatt - ingatlanos bevonása nélkül is könnyen értékesíthető. A felkészített lakások hirdetéseit rengetegen megnézik, sokan megosztják, így produkálva rendkívül magas eléréseket. Vevőből viszont elég egyetlenegyet találni, akinek nem nehéz beleszeretnie különleges lakásunkba. Csodát tenni persze a Home Staging sem tud, egy milliókkal a reális értéke felett kínált lakás a felkészítés ellenére sem fog vevőre találni (még ingatlanos bevonásával sem). Ingatlanközvetítőre inkább egy speciális célcsoportot célzó, különleges vagy magas értékű ingatlan eladásakor érdemes gondolnunk. Egy 300 Millió Forint értékű rózsadombi villa vagy egy 20 szobás barokk kastély potenciális vevőjét nem feltétlenül fogja elérni egy magánember hirdetése az ingatlan.com-on, így, ha ilyen ingatlannal rendelkezünk, ajánlott erre szakosodott közvetítőt vagy irodát bevonni az értékesítésbe.

  1. Papírok, igazolások:

Vannak olyan papírok és igazolások, amik elengedhetetlenek az adásvételi szerződés megkötéséhez. Ilyenek az energetikai tanúsítvány vagy a közösképviselőtől kapott „nullás igazolás”, ami bizonyítja, hogy nincs fennálló tartozásunk a társasház felé. Ezeket ajánlott már az értékesítés megkezdésekor beszerezni, hiszen van olyan vevő, aki akár aznap szeretne szerződni (pl: külföldi befektető, 1-2 napra érkezik vásárlás céljából). Előfordulhat tehát, hogy ilyen apróságon bukik el az üzlet megkötése. Nem kötelező, de sok vásárló szereti elolvasni a ház alapító okiratát vagy az szmsz-t, erre sem árt előre felkészülni. Beszerezhetjük még az igazolást a közművektől, hogy nincsen fennálló tartozásunk vagy jelzálog esetén a banknál lévő terhekről szóló igazolást. Az esetek többségében ezeket a dokumentumokat egy e-mail megírásával is beszerezhetjük, a vevőben viszont hatalmas bizalmat építhetünk vele.

42971.jpg

  1. Irányár-e az irányár?

Rengeteg hirdetésben találkozunk az irányár megnevezéssel, mikor az ingatlan vételárát tüntetik fel. Ha szeretnénk elkerülni az alkudozást, ezt a szót ajánlott mielőbb kitörölni a szótárunkból. Az irányár - a vevő számára – egyfajta tájékoztató árat jelent, azt üzeni, ezt az árat az eladó sem gondolta komolyan. Könnyen gondolhatják, a hirdető is arra vár, bátran alkudni fogunk, így szinte elkerülhetetlen a „mi az alja?” jellegű komolytalan alkudozás. Sokkal célravezetőbb vételárként hivatkozni az általunk kalkulált árra és megvárni, hogy a vevő is megtegye a saját ajánlatát.

  1. Érzelmi hullámvasút:

Az eladó sokszor úgy érzi, attól a pillanattól, hogy hirdetése megjelent a megfelelő értékesítési portálokon, hogy egy folyamatos érzelmi hullámvasúton ül. Rengeteg emberhez eljut a hirdetés, sokan dícsérik, mások drágának tartják, ömlenek a telefonok, aztán napokig nem jön senki. A biztosnak hitt vevő az utolsó pillanatban visszalép, másnap a komolytalannak gondolt érdeklődő visszautasíthatatlan ajánlatot tesz. Bizony lakásunk eladása sokszor folyamatos adrenalinfröccs lehet, amire érdemes az első pillanattól felkészülni. Maradjunk mindig higgadtak és várjuk türelemmel azt az egyetlen vevőt, aki végül lakásunk boldog tulajdonosa lesz.

+1 Emberi oldal:

Értékesítők szokták mondani, hogy egy mosoly semmibe sem kerül, de sokat ad, ez pedig hatványozottan igaz, ha olyan nagyértékű terméket szeretnénk eladni, mint a saját lakásunk. Mindig figyeljünk a vevőre, igyekezzünk alkalmazkodni a kéréseihez, ami a bemutatás körülményeire vonatkozik pl: az időpont egyeztetése. Semmiképpen se éreztessük vele, hogy terhünkre van a látogatása, várjuk inkább úgy, mintha egy különösen kedves vendég érkezne az otthonunkba. Ne traktáljuk a saját történeteinkkel, a felújítás részleteivel vagy a környék nevezetességeivel, kérdezzük inkább meg, mire kíváncsi. Ne felejtsük el, hogy nem mindenkinek a mi lakásunk a legideálisabb választás, így ne próbáljuk rátukmálni otthonunkat senkire, keressük meg inkább, kinek lehet tökéletes választás felkészített ingatlanunk

4698.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://birocsillahomestaging.blog.hu/api/trackback/id/tr8615033850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása